Spróbuj podejść do urzędnika jak do człowieka. Ja tak zawsze robię. I co wiecej, to daje korzyści. Podam swój przykład: 3 lata temu starałem się o zwrot VAT-u z tytułu zakupu materiałów budowlanych do wykończenia mieszkania. I oczywiście po wszystkim zostałem zaproszony na rozmowę, bo "coś trzeba wyjaśnić". Oczywiście ja w strachu ale jak zawsze podszedłem "jak do człowieka". I po krótkiej rozmowie miła pani urzędnik (nawiasem mówiąc dość atrakcyjna dama) poprawiła moją pomyłkę i dodatkowo zwróciła uwagę, że jest kilka pozycji, z których mogą dostać dodatkowe pieniażki - moze nieduże, bo raptem kilkadziesiat złotych, ale jednak... Poprawiłem, dostałem...
To kradną czy nie kradną?
Zwiń
X
-
To kradną czy nie kradną?
Jestem bardzo wyczulony na złodziejstwo! Ludzi (czyżby?) którzy sięgają po nie swoje na które ktoś ciężko zapracował karałbym z całą surowością obcinając ręce i wypalając na czole duże "Z". Lat temu 12 jako młody kierowca zakupiłem swój pierwszy samochód .... może za dużo powiedziane samochód .... Fiata 126 ELX w najwyższej wersji :P Niestety nie nacieszyłem się nim niestety gdyż po 3 tygodniach ... odjechał bez mojej wiedzy i zgody Nigdy więcej już go nie zobaczyłem a straty jakie poniosłem były duże pomimo opłaconego AC. Jako że byłem młody i na dorobku "Maluch" był całym dorobkiem mojego życia na którego trochę musiałem harować! Trauma pourazowa została ogromna i bardzo to przeżyłem a po zakupie następnego samochodu przez długi czas obsesyjnie zrywałem się w nocy do okna słysząc dźwięk silnika oraz wymyślałem przeróżne sposoby zabezpieczeń w autach! Obecnie mam bravę i powiem że zupełnie zapomniałem o tym strachu a autko czasem otwarte stało całe dnie pod blokiem .... wiadome że nikt na taką padakę się nie połakomi :szeroki_usmiech
Temat zaczął powracać gdy postanowiłem zainteresować się Skodą Octavią! Szukałem w necie i różne rankingi pokazują że jest to auto sklasyfikowane w pierwszej piętnastce najczęściej kradzionych aut! Znajomi twierdzą że te auta bardzo kradną! Tutaj moje pytania po przydługim wstępie Czy to prawda, czy dotyczy to np. tylko modelu drugiej generacji i pierwszej to nie dotyczy? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie, co proponujecie i jak się zabezpieczać? Od razu napiszę że Octavia którą czasem użytkuję i może w niedługim czasie będzie moja to Octavia I 1,9 TDI z 1999 roku! Jeżeli nie ona to szukałbym coś do 2002 roku! Z góry dziękuję za wszystkie opinie i porady! Po prostu nie chcę nigdy więcej przeżywać tego stresu przez jakiegoś pie...... złodzieja!
-
-
Wydaj mi się że powodzenie mają głownie samochody nowe, starsze kradnie się raczej na zamówienie (części) i nie ma z tym reguły, No a kradnie się to co jest popularne i łatwo to będzie sprzedać / rozkręcić i sprzedać- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Czy kradną cóż jak każde auto i Octavia może zniknąć z pod domu.
Nieprawdą jest że kradnie się tylko nowe lub w miarę młode auta, do dziś wysokie pozycję wśród najczęściej kradzionych zajmują Fiaty 126 ale i na przykład Audi 80 (gdzie najmłodszy rocznik w avant/sedan to 1995r. a w wersji cabrio 2000r. - czyli produkcje zakończono przeszło 14 lat temu)
Octavia zawsze plasowała się wysoko (choć niżej niż powyżej podane auta) bo to dobre auto.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miguelloWszystko mogą ukraść, ważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejomSzerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JeżykZamieszczone przez miguelloWszystko mogą ukraść, ważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejom
zawsze możesz powiedzieć ze zapomniałeś zabrać dechy do aerowania trawnika na działce ;-), tyle ze wtedy to pewnie tego samochodu byś nie odzyskał w jednym kawałku ;-)
Kradną nawet ze "strzeżonych" parkingów, no bo co zrobi taki "dziadek parkingowy" jak podejdzie do niego 3 karków, nawet później nie będzie zeznawał, niestety nie ma siły jak jest samochód na celowniku.
Podobno brudne samochody kradną rzadziej niż czyste - więc totalny syf w środku i na zewnątrz (ketchup na siedzeniach, ogryzki i skórki od pomarańczy/bananów) załatwią sprawe - nikt ci chlewu nie buchnie - no bo co by później kolegom powiedział? że śmieciare ukradł?? :diabelski_usmiech- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miguelloważne jest to żeby jak najbardziej utrudnić życie złodziejom :idea:
Macie jakieś pomysły ciekawych zastosowań w Octavii ? Chętnie się zapoznam!
Zamieszczone przez JeżykDeska z gwoździami na przednim siedzeniu pod szmatką.
Zamieszczone przez Jac_eknikt ci chlewu nie buchnie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez baca10dodatkowo utrudniajace zycie zlodziejowi jest zablokowanie kierownicy i skrecenie kol na max w boksprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
A ja powiem tak... te slowa padly z ust mojego Ojca przed zakupem samochodu gdy jeszcze nie wiedzialem co bedzie (jaka marka) Staruszek wyszukal calkiem fajnego paska ale ja wiadomo internet itd. KRADNA !!!!!!! nie chce pasata i tak bylo z kilkoma markami az w koncu Tatus powiedzial tonem przekonywujacym !!!!!!!! " to nie kupuj samochodu jezdzij komunikacja miejska z takim podejsciem bo zawsze i wszystko kradli, ubezpiecz dobrze i zakladaj swoje zabezpieczenia przynajmniej jak sie sku..............wiel skusi niech sie MECZY !!!!!!" i tak zrobilem. Nie zwracam juz uwagi i raczej sie nie przejmuje/ stresuje. :twisted: :twisted: :twisted:Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MICHO1975Macie jakieś pomysły ciekawych zastosowań w Octavii ? Chętnie się zapoznam!Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Mowi sie, ze Volvo niekradna, albo, ze malo ich kradna
Z tego co wiem to najwiecej kradna Audi i VW, a szczegolnie A6 i Passaty. Ostatnio rozmawialem z policjantami i weglug nich juz sie samochodow niekradnie :diabelski_usmiech
Kazde kradna i chyba niema co sie przejmowac. Jak bedzie mialo auto sie komus przykleic do rak to sie przyklei. Znam ludzi, ktorym ukradli juz kilka aut, a wcale niesa jeszcze staruszkami.
Mojemu ojciu kiedys ukradli Mercedesa 190, a tez wtedy sie mowil, ze ich sie niekradnie wiec niema reguly.
Jak auto kradna profesjonalisci to najlepsze zabezpieczenie niepomoze. Ma osiedlowa amatorszczyzne jeszcze moga podzialac albo utrudnic kradziez.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoNo a jakich aut kradną najmniej? Pewnie Porsche. A dlaczego? Bo jest ich najmniej. Tudzież innych rzadkich marek.
http://www.roadlook.pl/aktualnosci/t...wroclawiu.html (dodam że stał w parkingu zamkniętym monitorowanym i ze strażnikiem)
Dodam że auto zostało odnalezione (bo miało gps'a i go nie zagłuszyli (znaczy przestali zagłuszać w pewnym momencie) dodam że razem z nim odnalazło się też inne auto luksusowe (skradzione na terenie Niemiec )
Choć fakt że pewnie aut ekstra luksusowych mniej się kradnie niż zwykłych (bo jest ich mniej) (np Veyron gdzie są chyba 2 czy 3 w kraju)
Co do najlepszych zabezpieczeń to najlepsze są te które my zrobimy i ich nie zdradzimy inaczej zawsze trzeba się liczyć z tym że odjedzie.
ps: Co do statystyk po liczbie skradzionych aut ciężko określić czy częściej auto jest kradzione czy rzadziej (a innej statystyki się nie podaje)
Bo jak wywnioskować z liczb nie wiedząc ile tych aut jeździ a Octavii wcale tak mało nie jeździO ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez baca10blokada skrzyni biegow, dodatkowo utrudniajace zycie zlodziejowi jest zablokowanie kierownicy i skrecenie kol na max w bok
Zamieszczone przez GRUBEER" to nie kupuj samochodu jezdzij komunikacja miejska z takim podejsciem bo zawsze i wszystko kradli, ubezpiecz dobrze i zakladaj swoje zabezpieczenia przynajmniej jak sie sku..............wiel skusi niech sie MECZY !!!!!!"
Najgorsze jest to że ta która jeżdżę ma tylko centralny na pilota i kontrolkę tzw. zmyłkę! Jeśli ja przejmę na własność to będę musiał zainwestować ..... Teraz się nie przejmuję jakoś póki nie jest moja :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez DeoPoza Tobą to jeszcze złodzieje przeglądają to forum, więc nie rozsądnym jest podawanie jak zabezpieczamy swoje auta.
Komentarz
-
-
a dlaczego deseczka z haczykami jest karalna? Po kiego ch...ja ktoś obcy ładuje sie do mojego wozu?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Należałoby wprowadzić prawo, które wyjmuje złodzieja/przestępce spod ochrony prawa w momencie popełniania przestępstwa. Może by założyć stronkę, która byłaby inicjatywą społeczną i zbierałoby się podpisy pod projektem takiej ustawy.
Pomyślę o tym w ciągu najbliższych dni 8)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
Komentarz